torstai 22. elokuuta 2013

Kyyhkysiä ja pääskysiä

Tartuin Sofi Oksasen kirjaan ensimmäisen kerran lukiossa. Shokeeraava nimi Stalinin lehmät pisti esiin kursilla suositeltujen kirjojen listalta. Vaikka kirja teki minuun suuren vaikutuksen, en todellakaan osannut odottaa millainen haloo Oksasesta myöhemmin nousisi. Puhdistus teki Oksasesta maankuulun ja nosti hänet myös omien lempikirjailijoideni joukkoon 

Tämän takia en malttanut odottaa, että pääsisin käsiksi uuteen kirjaan Kun kyyhkyset katosivat. Minun olikin tarkoitus lukea se heti äitini jälkeen. Hänellä projekti kuitenkin pitkittyi ja kirja on kuulema edellisiä vaikealukuisempi. Tämä laski hieman myös omaa intoani tarttua opukseen, mutta viimein tässä kesän loppupuolella päätin kirjan lukea ennen lopullista muuttoani takaisin Tallinnaan. 

Kirjan rakenne on lukijalle tosiaankin aika haastava, koska siinä liikutaan eri aikatasoilla ja henkilöhahmot ja heidän nimityksensä vaihtuvat niiden mukana. Johtuen ehkä pahemmista odotuksistani ja kesälomasta pääsin kuitenkin pian kirjan juoneen kiinni. Myös tämänhetkinen erityinen suhteeni kirjan tapahtumapaikkaan Viroon ja Tallinnaan sekä herännyt kiinnostukseni Viron historiaan edesauttoivat kirjan maailmaan uppoamista. 

Mutta kuten edellisissä Viron historiaa käsittelevissä romaaneissaan, myös tässä pääpaino on kuitenkin ihmisissä ja heidän traagisissa kohtaloissaan. Oksasella on taito rakentaa monimutkaisia verkostoja ihmisten tarinoiden välille. Onneton aviopari, joista mies vaihtaa henkilöllisyyttä aina miehityksen vaihtuessa, vaimon etsiessä vain rakkautta. Mies, jonka suurin haave on vapaa kotimaa. Opiskelija tyttö, joka tietämättömyyttään sotkeutuu vastarinta liikehdintään. 

Kun kyyhkyset katosivat on ennenkaikkea tarina pienten ihmisten valinnoista ja elämästä keskellä historian myllerystä useaan kertaan miehitetyssä kotimaassaan. Jokainen henkilö valitsee erilaisen tavan sopeutua muuttuviin oloihin ja vaikuttavat samalla myös toistensa kohtaloihin. 

Suosittelen ehdottomasti kaikkia kolmea kirjaa ihan kaikille, mutta erityisesti niille, joilla on läheinen suhde eteläiseen naapuriimme.

2 kommenttia:

  1. Oksasen teokset pitäisi minunkin ehdottomasti lukea. Yhden näistä nappasin käsiini viimeksi käydessäni Rahva Raamatussa, mutta palautin yhtä nopeasti huomattuani hinnan. 32 euroa :D Ehkäpä tämän löytää Suomesta pokkarina vähän edullisemmin.. :)

    VastaaPoista