sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Pärnu

Pärnua on ylistetty taivaisiin, joten oli korkea aika suunnata sinne päin maata. Vaikka ajankohta ei kesäkaupungissa vierailuun ollutkaan otollisin, näyttäyti kaunis kaupunki hyvässä valossa.

Kuuluisa Pärnun ranta oli kyllä aika uskomaton. Vaaleaa hiekkaa jatkui silmän kantamattomiin ja surfiklubi olisi aivan hyvin voinut olla Kalifornian rannikolta. En yhtään kummeksu, että niin moni suomalainenkin on päättänyt kesäasuntonsa tästä kaupungista hankkia.

Pärnuun suuntaaville on minulla pari ravintolavinkkiä myös tarjota, vaikka en itse kummassakaan ole päässyt vielä käymään. Rannan vieressä sijaitsevan Steffanin pizzoja olen kuullut kehuttavan useammalta suunnalta. 

Ei kaukana rannasta ole myöskään Ammende Villa, todella kaunis vanha huvila, jonka tiloissa pidettävä ravintola sijoittuu Viron 50 parhaiden ravintoloiden joukkoon. Tämä on Viron hinnoissa huomattavasti tavallista kalliimpi paikka, mutta suomalaisille ei menetys tunnu niin suurelta. Mutta, jos ei halua kustantaa itseään kipeäksi, suosittelen kuitenkin vilkaisemaan huvila muuten vain, kuten mekin teimme. Kaunis rakennus ja puutarha saivat meistä muutaman jo sunnittelemaan häiden järjestämistä.  

Pärnun keskusta on myös todella suloinen ja kesäisin pääkadullakin on kuulema enemmän vilskettä. Viestinnän opiskelijana, mielestäni kiinnostava yksityiskohta on, että Pärnussa perustettiin yksi Viron ensimmäisistä sanomalehdistä Pärnu Postimees. Lehden perustaja  Johann Voldemar Jannsen seisoskelee ylemmässä kuvassa. Merkittävä hemmo on kyseessä, sillä hän kirjoitti myös Viron kansallislaulun sanat ja oli järjestämässä ensimmäisiä laulujuhlia. Siihen eivät tämän perheen saavutukset jääneet, vaan Jannsenin tytär Lydia Koidula on Viron kansallisrunoilija, ja hänenkin patsaansa nököttää Pärnussa. Pärnuun jäi vielä paljon nähtävää ja koettavaa, joten se on ehdottomasti toisen vierailun arvoinen paikka. Olisi mielenkiintoista nähdä kaupunki henkiinheränneenä keskellä kesää. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti