perjantai 12. joulukuuta 2014

Viehättävä pikkukaupunki Delft

Viime päivinä on ulkona riehunut semmoinen myrsky, ettei ole oikein tehnyt mieli lähteä lähikauppaa pidemmälle juusto ja glögi varantoja täydentämään. Vielä viikko sitten aurinko helli meitä sellaisella teholla, että hikipisarat valuivat talvitakkini alla pyöräillessämme läheiseen pikkukaupunkiin Delftiin.

Delft on muun muassa taiteilija Johannes Vermeerin synnyinkaupunki. Tämä todella suloinen ja perinteinen hollantilainen kylä on aivan Haagin kulmilla, ja pääsepä sinne Haagista jopa ratikalla. Me kuitenkin nautimme hyvästä säästä nappaamalla pyörät allemme. Kiitos tämän maan litteyden matka sujui sutjakasti ja olimme perillä noin 45 minuutissa. 


Kyseessä on varsin pieni kaupunki, joka on kuitenkin niittänyt mainetta kauniin ulkomuotonsa vuoksi. Söpöhän kaupunki on, mutta ei silti vienyt Utrechtin johtoasemaa Hollannin top kaupungit -listallani. Kiinnostavin nähtävyys Delftissä on "Uusi kirkko", joka on 1400-luvulla rakennetulle kirkolle hieman harhaanjohtava nimi. Kirkon torniin, kun kipuaa näkymät ylttävät Haagiin ja Rotterdamiin asti. 

Itse olen sen verran nössö ja korkeanpaikankammoinen, että jäin suosiolla ensimmäiselle tasanteelle, ja jätin hurjan kapeat portaat ja torninhuipun rohkeammille turisteille. Korkeanpaikankammoni ärsyttää minua suunnattomasti, koska koen sen rajottavan elämääni ja hienojen kokemusten kokemista. Olen onneksi aina yrittänyt haastaa itseäni, ja huomannut, että kammoan usein itse kammoa. Eli pelkään niin kovasti saavani ylös kivutessani kohtauksen, etten uskalla edes yrittää. Niinpä olin itseeni aika tyytyväinen, kun kipusin kirkkoon enkä oikeastaan edes kauhistellut sen kummemmin. Enemmän ahdistusta saivat aikaan kapeat portaat, jotka olivat vastuussa sekä ylös, että alas päin kulkevasta liikenteestä.Delftin reissu oli aikamoinen urheilumatka, sillä pyörälenkin ja kirkkoon kiipeämisen lisäksi kipusimme myös tuulimyllyyn maisemia ihastelemaan. Eipä tuo hökötys kovin kummoinen sisältäpäin ollut, mutta ollaanpahan sitä nyt yhtä Hollanti-kokemusta rikkaampia. 


Kaipaan kovasti Tallinnan jouluista tunnelmaa, sillä jotenkin jouluvaloista huolimatta Haagista puuttuu se tietty "joulufiilis". Delftissä valot olivat mielestäni kauniimpia ja muutenkin joulunodotus näkyi paremmin. Jouluvalojen lisäksi hurmaanuimme juustokaupan stroopwaffeleilla koristellusta kuusesta. Huomasin tosin juuri, että Haagin keskustaan on noussut myös joulukuusi, että kyllä täälläkin joulusta jotain tiedetään. 

Odotan silti yhä kasvavalla innolla lentoani Suomeen. Ei joulu vaan ole oikea joulu missään muualla kuin Suomessa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti