sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Vuorokausi Brysselissä


Vietettyäni viime viikonloppuna vuorokauden Brysselissä tein muutamia havaintoja tästä hyvin erityisestä kaupungista. 


Kaupunki on sekä kaunis, että ruma ja likainen. Ylväät ja ränsistyneet talot ovat kaupungissa sikinsokin. Samalla kun ihastelee hienoa arkkitehtuuria täytyy väistellä kadunvarsia täyttäviä roskapusseja. EU:n virastojen pääkaupungilta toivoisi vähän enemmän siisteyttä. Erityisesti kodittomien ja kerjäläisten määrä tuntui pahalta. Kuitenkin, kun katseen kohottaa pois katutasosta, ovat näkymät varsin hienot, ja suurkaupungin vilinää pääsee myös pakoon lukuisiin kauniisiin puistoihin.Bryssel on valtava, ainakin tällaiselle pikkukaupunkien asukille. Oli oikeastaan virkistävää vierailla kaupungissa, jonka päästä päähän ei voinut kävellä tunnissa. Pitkästä aikaa saimme seikkailla metrolla ja tunkea läpi ihmismassojen. Todella tajusimme Bryssellin suuruuden tosin vasta, kun myöhästyimme illan viimeisestä metrosta ja päätimme kulkea hostelliin jalkaisin. Eipä se hostelli ihan kulman takana ollutkaan, mutta tulipa sentään urheiltua Belgialaisen dietin jälkeen. 


Belgialainen dietti koostuu ranskalaisista, vohveleista, suklaasta ja oluesta. Olen ihmetellyt, miten ihmeessä hollantilaiset pysyvät niin hoikkina leipä ja pikaruoka painotteisella ruokavaliollaan, mutta belgialaiset superkansaa vasta ovatkin. Ranskalaiskojuja oli joka kulmassa, ja kuten yllä näkyy, kysyntää riitti. No ehkäpä suklaa ja vohvelit ovat enemmän turistien suosiossa. Meille ne ainakin maistuivat. Ja vaikka en ole mikään oluen kittaaja, maistui Belgiassa jopa sekin minulle.  Vielä jäi moules frites eli sinisimpukat ranskanperunoiden kera kokeilematta, mutta jääpähän jotain seuraavaan kertaan. 

Brysselissä on varmasti maailman hienoimmat karusellit. Melkein kiipesin lasten mukaan pyörimään, huomattuani mahdollisuuden ratsastaa lentoliskolla. Aikuisuus on joskus niin tylsää. Onneksi meille leikki-iän ohittaneille tarjoutui sentään mahdollisuus pyöriä maailmanpyörässä. Joulukoristelut olivat Brysselissä aivan omaa luokaansa. Useita joulutoreja löytyi joka puolelta. Lähes joka kadulta löytyivät erilaiset koristeet. Suurin yllätys oli, kun keskustoria ympäröivät rakennukset alkoivat välkkyä eri valoissa musiikin säestämänä. 

Kaiken kaikkiaan Bryssel osoittautui todella mielenkiintoiseksi kaupungiksi. Ymmärrän hyvin kritiikin, jota se on saanut likaisuutensa ja rähjäisyytensä puolesta, mutta kaupungista löytyy paljon myös kaunista. Päivän aikana emme todellakaan ehtineet nähdä koko kaupunkia, joten toinen vierailu ei ole mahdoton ajatus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti